Zelfverdediging

Zelfverdediging is er op gericht om gebruik te maken van de zwakke punten in de aanval van de tegenstander en zo op een gecontroleerde manier tot bevrijding, controle of ontwapening te komen. Zelfverdediging is een geliefd onderdeel bij demonstraties. Door deze technieken te demonstreren krijgt de toeschouwer direct een beeld van het nut van de vele aanvals- en verdedigingstechnieken.

De zelfverdediging is als volgt onder te verdelen:

  • Bevrijdingen – Het doel bij bevrijdingen is jezelf te verdedigen tegen een aanval, waarbij met een maximum aan techniek en een minimum aan kracht dient te worden gewerkt. De aanval kan plaatsvinden in de vorm van vastpakken, omklemmen of duwen.
  • Controle technieken – Bij controle technieken zorg je ervoor te verdedigen tegen de aanval, waarna je er tevens voor zorgt dat de aanvaller niet nog een aanval kan plaatsen. Dat kun je voorkomen door een klem- of opbrengtechniek uit te voeren.
  • Werptechnieken – Een werptechniek pas je toe als uitbreiding op óf als combinatie met de controle techniek.
  • Ontwapeningstechnieken – Het gebruik van zelfverdedigingstechnieken tegen een aanval met wapens. De nadruk behoort te liggen op het ontwapenen van de tegen-stander, waarna er gecombineerd kan worden met controle- of werptechnieken.

Zelfverdediging voor dames

Een cursus zelfverdediging, speciaal voor dames. Met deze cursus maak je jezelf een stuk weerbaarder tegen allerlei agressie van buitenaf. Op straat, op het werk of in eigen huis, elke vrouw kan er direct of indirect wel mee te maken krijgen of heeft er misschien al mee te maken gehad. Deze cursus is geschikt voor elk type vrouw die haar weerbaarheid wil verbeteren.

Tijdens de cursus zal behalve aan een aantal gevechtstechnieken (verdedigende en aanvallende) ook aandacht besteed worden aan de volgende aspecten:

  • Het alert zijn – Herken gemakkelijk escalerende situaties.
  • Het hebben van de juiste houding – Laat geen zichtbare angst zien, sta er vastberaden en zelfverzekerd bij, daardoor straal je rust en zelfvertrouwen uit (wees geen slachtoffer).