Kung-Fu

Yip sifu met student Bruce Lee

Kung Fu, is de oudste en meest effectieve en fascinerende manier van zelfverdedigen, te noemen. Kung Fu is een traditionele Chinese gevechtskunst, een unieke stijl van het kickboksen, gebaseerd op oude Kung Fu en Karate technieken. Het doel van Kung Fu is, het geleidelijk aan trainen van je lichaam en geest om een goede gezondheid te krijgen en het leren je op een effectieve manier te verdedigen. Kung Fu is een complete zelfverdedigingskunst. Het trainen met verschillende wapens wordt enkel aangeleerd aan de gevorderde studenten die al een goede basis hebben. Kung Fu wordt al duizenden jaren beoefend door de Chinezen en is het resultaat van de wijsheid van oude Chinezen met tot doel, in hoofdzaak de militaristische (Xanda) en overlevingseisen die nodig waren in die tijd. Vele tempels in China waaronder ook de bekende Shaolin tempel, hebben een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen en verspreiden van het Kung Fu, welke de voorloper is van alle andere stijlen van gevechtskunsten uit het oosten.

Kung Fu:

  • Is een nog niet geëvenaarde complete gevechtskunst.
  • Is een heel effectieve manier van totale fysieke training.
  • Voorziet je op een verbazend gemakkelijke manier, van zelfvertrouwen.
  • Is een heel opwindende sport, of je nu deelneemt aan wedstrijden of niet.
  • Zet je verborgen mentale en fysieke mogelijkheden om in een niet te stoppen kracht voor zelfverdediging.

Kung Fu kan gerust op een aangename manier beoefend worden door mannen en vrouwen, jong en oud.

Foto / Photo: Unknown (Google)

 

Tien Shan Pai

Tien Shan Pai is een noordelijke stijl van het Kung Fu waarbij de nadruk ligt op ritme, de demonstratie van kracht door krachtige klappen van de handen, het uitstromen van die kracht vanuit het hele lichaam, de coördinatie van de handen en voeten, alsmede weringen en slagen, hoge trappen en lage vegen, alsmede klem en werp technieken. Het bevat behalve de sierlijke bewegingen met lege handen en ook vormen met wapens.

Tien Shan Pai als zelfverdediging wordt gekenmerkt door hoek aanvallen die zijn gekoppeld aan meerdere weringen. Als één wering mislukt, kan de tweede overnemen. Voetwerk wordt als essentieel beschouwd bij het tegengaan van aanvallen. Tien Shan-Pai richt zich op lage en snelle zijwaartse bewegingen, samen met de snelle “onverwachte” bewegingen om de tegenstander te misleiden.

 

Chin-Na

Chin-Na (gewrichtsklemmen) betekent gewrichten ver plooien met behulp van hefboomtechnieken. Dit veroorzaakt extreme pijn, maar maakt het mogelijk uw tegenstander moeiteloos onder controle te krijgen zonder hem te kwetsen. De Chinese Chin-Na technieken liggen aan de basis van de klemmen in het Japanse Aikido en Jiu Jitsu.

Chin-Na is dus geen aparte gevechtskunst of stijl op zich en kan daarom gemakkelijk worden overgenomen en gebruikt in de meeste andere (ook niet-Chinese) gevechtskunsten. Tegenwoordig is Chinese Chin-Na bijna volledig verdwenen: de meeste Kung Fu/Wushu-stijlen besteden er nauwelijks nog aandacht aan.