Kickboksen

Kick-boksen kwam officieel tot stand in de jaren 70. Het is ontstaan uit diverse karate stijlen en boksen. Toen karate in Amerika werd geïntroduceerd was er vraag naar een betere wedstrijdregeling. Karate wordt op de mat uitgevochten, en dit gaf de tegenstander de mogelijkheid om van de mat te stappen. Om die reden werden de wedstrijden binnen een boksring georganiseerd zodat er geen ontsnappen mogelijk was. Ook namen de vechters geleidelijk aan de bokstechnieken over om meer kracht in hun slagen te kunnen brengen.

De eerste gevechten werden georganiseerd door WKA (World Kickboxing Association). Door het onder te brengen in een organisatie konden ze voorkomen dat het niet één van de typische Amerikaanse sporten werd. Er werden wedstrijden georganiseerd over heel de wereld en er werden diverse bekende vechters aangesproken om de sport te promoten. Het grootste probleem hierbij was de verschillende stijlen en reglementen in de verschillende landen. Daarom werden er compromissen gezocht en regels werden herschreven: elleboog en knieën mochten niet meer gebruikt worden. De kicks werden wel behouden.

Kickboksen geeft je vooral een conditie opbouwende work-out en het zelfvertrouwen, een gevechtsport te beheersen. Tijdens een goede training worden 800 tot 1200 calorieën verbruikt. Tegenwoordig wordt er door psychologen en therapeuten omwille van de therapeutisch waarde van deze sportdiscipline gebruik gemaakt van het beoefenen van deze sport in het verwerken van trauma’s en frustraties.

Foto bron / Photo source