Aikido

O sensei
O sensei Ueshiba

Aikido is een Japanse verdedigingskunst waarbij een oosters principe ‘meegeven om te overwinnen’ centraal staat. De kracht van de aanval wordt gebruikt als basis voor de verdediging.

Aikido is geschikt voor zowel dames als heren van alle leeftijden omdat in Aikido zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van spierkracht. Aikido is een ideale manier van lichamelijke ontspanning en geestelijke concentratie. Door gebruik te maken van aanvalskracht en richting weet de Aikidoka door middel van werp- of klemtechnieken de aanvaller onder controle te brengen.

Deze verdedigingskunst is voortgekomen uit de eeuwenlang beproefde technieken van de samoerai, de Japanse krijgers. Het woord aikido bestaat uit de Japanse begrippen voor ontmoeting of evenwicht (ai), levenskracht (ki) en weg (do).

Aikidotechnieken gaan nooit in tegen de kracht en intentie van een aanvaller, maar maken er juist gebruik van om de aanval te neutraliseren. Een ontspannen ademhaling, lichamelijke en geestelijke balans, en een goed gevoel voor ritme en timing zijn belangrijke elementen in de beoefening van Aikido.

 

 

Aikido

Aikido is gericht op zelfverdediging en persoonlijke ontwikkeling en kent geen wedstrijden. Morihei Ueshiba (1883-1969), de grondlegger van het Aikido, heeft dat bepaald om te voorkomen dat door invloed van lichaamskracht en conditie de pure aikidotechnieken verloren zouden gaan. Ook heeft Ueshiba dat bepaald om te voorkomen dat door competitie het principe van harmonie te niet gedaan zou worden.

Aikido wordt wel het meest complete budo genoemd omdat het in technisch opzicht relaties heeft met alle budovormen, naast het oefenen van verdedigingstechnieken tegen ongewapende aanvallers, wordt er ook aandacht besteed aan het leren omgaan met de traditionele oefenwapens van de samoerai: de stok (jo) en het houten zwaard (bokken).

Foto / Photo: Facebook